Ontstaan van Leefbaar

Voor het ontstaan van Leefbaar, moeten we eerst een stukje terug in de tijd.

Uit ongenoegen met de gangbare politiek ontstond in 1993 de eerste Leefbare partij in Hilversum, in 1997 gevolgd door Leefbaar Utrecht. De fractievoorzitters hiervan richtten in 1999 met andere gelijkgestemden de partij Leefbaar Nederland op voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002. In 2001 werd Pim Fortuyn als lijsttrekker gekozen voor die partij.

Al in 2001 werd in Krimpen aan den IJssel Leefbaar Krimpen als eerste lokale partij in de gemeente opgericht. Nog voordat Fortuyn de naam Leefbaar echte bekendheid zou gaan brengen, werd in Krimpen al het voorbeeld van onder andere Leefbaar Hilversum gevolgd.

De partij zette vooral in op de lokale thema’s, waarvan de aanpak van de brug wel één van de belangrijkste was.

De naam Leefbaar was in ieder geval gevestigd en in veel gemeenten ontstonden partijen met de naam Leefbaar erin. Hoewel in de eerste jaren de echte samenhang nog ontbrak, werd daar later meer in geïnvesteerd.

Zo ontstond in 2002 ook Leefbaar Krimpen, de lokale partij van Krimpen aan den IJssel. Zij wisten hun partij steeds verder uit te bouwen, waar al snel ook behoefte aan samenwerking met andere Leefbare partijen ontstond.

Het regionale netwerk van Leefbaar

Leefbaar in de regio!

Leefbaar partijen hebben als enige lokale partij een groot en breed regionaal netwerk met oa. bijna 60 lokale leefbaar partijen, daarnaast heeft Leefbaar nauwe banden met diverse andere fracties.

Lees hier meer over de geschiedenis van de ''Leefbaren''

Pim Fortuyn

''Ga niet uit van het haalbare, maar van het denkbare''

(Quote interview Elsevier, 1 september 2001)

Oppositie & Coalitie

Als nieuwe partij kwam Leefbaar Krimpen met 3 zetels in de oppositie. Eén van de oprichters van de partij, Gerrit Boudesteijn, was van 2001 tot 2014 fractievoorzitter van de partij. Tot aan dat jaar kwam Leefbaar met 3 tot 4 zetels steeds niet in de coalitie.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kwam Leefbaar Krimpen in de coalitie. In de collegeperiode 2014-2018 was Gerrit Boudesteijn ook wethouder voor Leefbaar. In 2016 werd de vereniging Leefbaar opgericht, met Jeffrey van der Elst als partijvoorzitter.

Nieuw Elan, zorgt voor 5 zetels

Bij de verkiezingen van 2018 wist Leefbaar Krimpen 5 zetels te bemachtigen en kon opnieuw in de coalitie plaatsnemen. 

Verkiezingen 2022

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, Werd Leefbaar Krimpen met 6 zetels de grootste partij van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Oscar Suijk werd de nieuwe fractievoorzitter en John Janson en Kirsten Jaarsma werden beiden wethouder voor de partij.